
08 apr Dicht door lockdown … dan ook je verwarming
‘Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 hebben we bij veel bedrijven een check gedaan op het energieverbruik. Vaak was bij hen de klimaatregeling nog niet aangepast aan de nieuwe situatie. Dan stond bijvoorbeeld in de helft van de gesloten gebouwen nog de verwarming en ventilatie aan.’ Energie Adviseur Guus de Jong vertelt hoe je je energie goed managet.
‘Samen met de klant managen wij de energie van bedrijven; we kijken samen naar het energieverbruik en mogelijke besparingen. Met het softwareprogramma e-Sight kunnen we de verbruiksgegevens uit slimme meters inlezen en er daarna grafieken mee maken, afhankelijk van wat je wil weten. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken hoe het verbruik in de ochtend of avond is, of van uur tot uur, en waar pieken zitten. Die pieken wijzen misschien wel op verspillingen die je kunt verhelpen, waardoor je energie en geld bespaart. e-Sight geeft die inzichten in het verbruik heel snel: je verbruik van gisteren kun je vandaag al bekijken.
Eigenlijk is er altijd wel iets te managen en te optimaliseren als het gaat om energie. Al het energieverbruik in een pand is op een bepaalde manier ingeregeld, bijvoorbeeld de verwarming en ventilatie gaan op een bepaalde tijd aan, koffiezetapparaten schakelen ‘s morgens in en gaan ‘s avonds op stand-by. Daarin zijn vaak verbeteringen mogelijk.
‘Interne warmtelast’
Een ander voorbeeld van een mogelijke besparing is het goed inregelen van je gasverbruik. Deze start vaak te vroeg en/of het loopt te lang door. Bijvoorbeeld bij een kantoor dat van acht tot vijf open is, slaat de verwarming al om twee uur ’s nachts aan, omdat dit ooit – in een koude periode – zo is ingeregeld. Of de verwarming blijft tot vijf uur ’s middags vol aan, wat niet nodig is om het gebouw op temperatuur te houden. Door de warmte van computers en mensen, de ‘interne warmtelast’, kun je namelijk best iets eerder ophouden met stoken.
Extra eisen aan klimaatregeling
Ook kan de klimaatregeling vaak verbeterd worden in overgangen van koude naar warme periodes en andersom. Soms is een gebouw, bij buitentemperaturen van 18 tot 20 graden, zowel aan het verwarmen als aan het koelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Deze Corona-periode stelt extra eisen aan de klimaatregeling van een kantoor of gebouw: ze worden door het thuiswerken niet of deels gebruikt. Ze moeten dus ook anders worden verwarmd dan normaal. In de eerste lockdown hebben we bij onze klanten een extra check gedaan. Veel bedrijven kwamen hierdoor onnodige verbruiken op het spoor. Bij een onderneming met tientallen locaties stond in de helft van de gesloten gebouwen nog de verwarming en ventilatie aan. Dat werd natuurlijk direct aangepast, want het gaat om hoge kosten.
Meerdere meetmomenten per jaar
Een tip die ik bedrijven graag wil meegeven is: denk aan de feestdagen. Tijdens die dagen blijven verwarmingen en installaties vaak onnodig aan. Een andere tip die ik heb gaat over gecontracteerd vermogen: dat is het maximale vermogen dat je mag afnemen van de netbeheerder. Vaak is dat piekvermogen te hoog – bijvoorbeeld omdat je in het verleden één keer zo’n piek hebt meegemaakt – en betaal je te veel. Door twee keer per jaar je werkelijke pieken te analyseren, kun je vaak het gecontracteerd vermogen en je kosten terugbrengen.
Bedrijven steeds meer bewust
Je energieverbruik in de gaten houden is relevant voor grote bedrijven, maar ook voor retail, gezondheidscentra enzovoorts. Je kunt je verbruiken analyseren op de punten die jij belangrijk vindt. Bedrijven hebben zelf ook toegang tot e-Sight zodat de ondernemers ook makkelijk zelf hun verbruiken kunnen bekijken. Als iets niet duidelijk is kijken wij graag mee. We merken dat bedrijven zich steeds bewuster worden van hun verbruik en dat ze willen sparren over hun klimaatregeling en manieren om energie te besparen. In de toekomst gaan we daarin ook meer ondersteunen: samen kijken welke ingrepen het energieverbruik structureel lager maken. Denk aan de overstap naar een zuinige cv-ketel, ledverlichting enzovoort. De gevolgen kunnen ondernemers daarna weer in e-Sight terugzien. Zo ga je van inzicht naar actie.’