23 nov Geelhoed
“Met ons zonnedak besparen we jaarlijks 15.000 euro op onze energiekosten.”
Al op jonge leeftijd was René van Winkelen samen met zijn broer Gert-Jan actief binnen het bedrijf van zijn vader: Geelhoed Metaalhandel in Nootdorp. Jarenlang was hij zijdelings betrokken en runde hij een eigen bedrijf in marktonderzoek, maar in 2016 namen zijn broer en hij het bedrijf van hun vader over. Wij spraken René over de uitdagingen waar hij tegenaan loopt bij het verduurzamen van zijn bedrijf.
Stroomvretende metaalpers
De uitdaging van Geelhoed zit vooral in het fossielvrij maken van de business. René vertelt: “Wij maken compacte pakketten van metalen die wij zelf inkopen van bedrijven in de buurt, maar wij doen dit vooral ook voor andere grote metaalhandelaren. Onze klanten exporteren de pakketten vervolgens naar buitenlandse smelterijen, die er weer een nieuw product van maken.” De metaalpers die Geelhoed hiervoor gebruikt, is verantwoordelijk voor maar liefst 80 procent van het totale stroomverbruik. Daarnaast beschikt het bedrijf over een kraan, heftrucks, twee vrachtwagens en verschillende andere voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden. René en zijn broer denken continu na hoe zij kunnen overstappen op elektrisch materieel, maar dat is een hele uitdaging, volgens René. Hij licht toe: “Van een kraan op diesel weten we precies wat hij kan, ook qua mobiliteit, maar van een elektrische variant weten we dat niet. Dat maakt het soms lastig, want we willen natuurlijk de bedrijfsprocessen niet verstoren.”
Zonnedak to the rescue
Gelukkig heeft Geelhoed het stroomverbruik van de metaalpers voor een deel kunnen opvangen met een zonnedak. Energy Services heeft het bedrijf van A tot Z geholpen met de realisatie hiervan. “Eerst hebben ze een haalbaarheidsstudie en een rendementsberekening voor ons gedaan,” vertelt René. “Toen bleek dat een zonnedak interessant voor ons was, hebben ze vervolgens de subsidie voor ons aangevraagd. Maar ze zijn ook betrokken geweest bij de selectie van de installateur en bij het begeleiden van het bouwproces en de oplevering. Drie maanden na ons akkoord hadden we 470 zonnepanelen op ons dak liggen die ons jaarlijks gemiddeld zo’n 170.000 kWh opleveren. Daarmee besparen we grofweg 15.000 euro per jaar op onze energiekosten.”
Nog niet klaar
Hoewel René blij is met deze eerste stap, steekt hij zijn ambitie om volledig fossielvrij te opereren niet onder stoelen of banken. “In theorie kan ons zonnedak in onze volledige behoefte aan elektriciteit voorzien”, aldus René. “Op dit moment is dat nog niet het geval doordat ons verbruik niet precies samenvalt met de tijden waarop het zonnedak de energie levert. We leveren dus nog zo’n 60 à 70 procent terug aan het net en kopen nog veel energie in.” Hier wil het bedrijf de komende tijd stappen in zetten. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de geproduceerde energie op te slaan voor later gebruik.
Verder staat het elektrificeren van het materieel op het verlanglijstje. René licht toe: “Een van onze auto’s is al vervangen door een elektrisch model, maar de grote uitdaging ligt bij de kraan, vrachtwagens en de heftrucks die nog diesel en gas verstoken. Wat zou het mooi zijn als we ook deze op termijn kunnen vervangen door schonere alternatieven.”
Volgens René kan de overheid nog een belangrijke rol spelen bij het versnellen van verduurzaming in de oud-metaalbranche. “Er is nog veel koudwatervrees bij bedrijven in onze branche. Vaak zit de eigenaar zelf ook op de kraan en die heeft echt geen tijd om zich naast het runnen van zijn bedrijf ook nog te verdiepen in duurzaamheidsoplossingen. De overheid zou dus meer informatie en advies kunnen geven.”